St. Marcus Bluesband feat. Jakob Big Band

St. Marcus Blues Band firar i år sitt 50-års jubileum med några unika jubileumskonserter i Jakobstad, Karleby, Vasa och Närpes. På jubileums-konserterna kommer StMBB att förstärkas med Jakob Big Bands hela blåssektionen (13 blåsare) samt perkussionist.  Anders Sjölind är kapellmästare för konserterna. Största delen av musiken som framförs är eget material, främst komponerad av StMBB:s gitarrist och sångare Hannu Lindblom. Anders Sjölind har enkom för dessa jubileumskonserter gjort helt nya bigbandarrangemang åt Jakob Big Band till merparten av konsertlåtarna. Anders Sjölind är en lokal ung och begåvad musiker, kompositör och arrangör. Han utdimitterades 2016 som musikpedagog från Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

StMBB med hemort Jakobstad är ett av Finlands äldsta och fortsättningsvis aktiva bluesband. Grunder till StMBB gjordes redan i början av 60-talet och 1967 togs namnet St. Marcus Blues Band. 1972-1979 hette bandet Fantasia eftersom musiken då gick mera åt det progressiva hållet. Bl.a. turnerade bandet i dåtida Sovjetunionen. 1980 återgick STMBB tillbaka till sina rötter dvs. bluesrocken och så har det varit sedan dess. Hannu Lindblom har ända sedan StMBB "föddes" varit bandets ”eldsjäl”. Av bandets grundande medlemmar är, förutom Hannu Lindblom, även  Markku ”Löke” Lönngren fortfarande med i bandet. Bandets sammansättning har varierat under åren men har sedan början av 2000-talet bestått av två gitarrister, basist, keybordist, trummis samt en 3-manna blåssektion. Kännetecknande för StMBB:s musik är en relativ tung men svängig bluesrock med inslag av progressiv toner och rytmer. Detta är en bluesmusikkombination som StMBB torde vara ensam om i Finland i dagsläget.

Liknande bluesrockkonserter som dessa fyra konserter, med ett verkligt stort bluesband, torde aldrig tidigare ha gjorts i Österbotten. Man kan gott kalla konserterna BLUESROCK MEETS BIGBAND! Totalt kommer att vara 20 musiker på scenen.

Jakob Big Band med hemorten Jakobstad är ett fullstort big band bestående av en blandning av musikstuderande, amatörmusiker och professionella musiker. Jakob Big Band har funnits sedan mitten 90-talet men har sina rötter redan i Jakobstads Storband som fanns redan under 70-talet.

biljetter https://www.netticket.fi/information_plays.php?info_id=9309

lördag 11.11.2017 - 19:00