Närpeskonst från förr
Konstutställningmed tavlor av forna Närpeskonstnärer
I Konsthallen i Närpes pågår under februari en utställning med äldre konst från Närpes, Övermark och Pörtom. Det är främst frågan om tavlor som i vanliga fall finns utställda i stadens offentliga utrymmen. Utställningen ger en inblick i Närpeskonstens historia. Här en kort presentation av de konstnärer som finns representerade:
Carl Bengts, 1876-1934, kan räknas som den främste av de målare som kommit från Närpes. Han levde på olika orter i Finland och gjorde även längre besök utomlands. Han var under senare delen av sitt liv bosatt i Jyväskylä där han också är begravd.Bengts var en aktiv och produktiv konstnär och deltog i utställningar, hade också egna utställningar bl.a. i Helsingfors 1911. Gick i lära hos Axeli Gallén-Kallela och arbetade med denne, bl.a. med freskomålningarna i den finska paviljongen vid världsutställningen i Paris 1900.Bengts målade altartavlan i Kivijärvi kyrka 1931. Hans rika produktion har ofta motiv ur finländsk folkkultur, han målade människor i olika miljöer och landskap.
Viktor Dalbo 1883-1957 född i Pörtom, var en betydande konstnär. Han utbildade sig till folkskollärare i Nykarleby seminarium, men kom främst att ägna sig åt måleri. Han var också en god skådespelare. 1910 deltog han första gången i en utställning i Helsingfors, dock utan att få någon större uppmärksamhet.Han verkade som antikvitetshandlare i Helsingfors under många år och återupptog först på 1930-talet sitt måleri och deltog med framgång i många utställningar, bland annat hade han en egen utställning på Galerie Hörhammar i Helsinfors 1945.Vid den här tiden flyttade Dalbo tillbaka till Österbotten, bodde och målade i sin mors stuga på Dalbacken i Pörtom om somrarna och om vintrarna bodde han i Vasa. Bland hans sena utställningar kan nämnas att han deltog med fyra tavlor vid Nordiska konstförbundets utställning i Rom 1955.
Ulla Rusk från Pörtom studerade konst i Stockholm och vid Gerlesborgsskolan. Hon hade utställningar i t.ex. Vasa och Helsingfors och givetvis i Närpes och Pörtom.Jordbrukslandskapet, gärna med kor, var ett favoritmotiv hos Ulla Rusk. Även sakrala motiv var viktiga för henne, speciellt på senare år. Hon donerade flera av sina tavlor till Närpes stad, de fem som finns utställda i denna utställning hör till dem. Ulla Rusk hade en egen stil, hon arbetade mycket med ljuset i sina tavlor och hon ville att hennes verk skulle väcka positiva känslor hos betraktaren.
Oscar Bengts 1885-1966, Carl Bengts yngre bror, var en skicklig konstnär. Han målade i sin ungdom, kom sedan att emigrera till USA där han under depressionen blev arbetslös. Han passade då på att studera konst. Han återvände hem och fortsatte här med sitt konstutövande. Oscar Bengts höll sin första utställning 1936 och hans tavlor blev omtyckta. Båtar och skärgårdsmotiv är favoritmotiv.
Leo Bro från Övermark var en självlärd målare som hade sin mest produktiva period under 1930- och 1940-talet. I många hem i trakten finns ännu tavlor av Bro, han utförde en hel del beställningsarbeten, bl.a. tavlor av gårdar. 1937 målade han altartavlan till Övermark evangeliska bönehus. Han hade använt en annan tavla, av vem framgår inte, som förlaga och det blev en mycket ståtlig altartavla.
Eugéne NymanFörre kyrkoherden i Övermark Eugéne Nyman får representera de många som på sin fritid har ägnat sig åt måleri. Han målade ofta motiv från Övermark och han umgicks gärna med andra likasinnade i socknen, till exempel Leo Broo som han uppmuntrade i måleriet. De båda tavlorna av Nyman har båda ån med i bild, den mindre är en utsikt från åstranden norrut i centrum av Övermark. Den är målad vid midsommartid 1935.Några år efter att denna idylliska tavla kom till skulle Nyman ställa upp som en part i det vida kända kyrkoherdevalet i Närpes 1938. Han blev inte vald och flyttade några år senare till sin hemtrakt Kimito där han var kyrkoherde fram till pensioneringen.
1700-talsporträtt
Ett gammalt porträtt som hämtats från Alfred och Viola Ivars gårdsmuseum i norra Näsby finns också med på utställningen och ger ett exempel på den tidens porträttkonst. Tavlan föreställer Brita Holmberg f. 1744 i Skellefteå och gift med fältväbeln vid Närpes kompani Frederic Hornborg.
Fotografier från kyrkliga utrymmen
Utställningen innefattar också några bilder från kyrkor. Altartavlan av Leo Bro i Övermark evangeliska bönehus är ett exempel, dessutom finns ett foto från kyrkvinden i Pörtom där den första altartavlan bevaras, troligen målad på 1700-talet. En serie bilder visar också fragment av tidigare takmålningar i Närpes kyrka. 1600-talsmålningarna förstördes när det gamla valvet revs på 1700-talet men några bräder finns kvar inspikade under kyrkans vattentak.
Jan-Erik Widjeskog